Bamya
   Ürün Kodu : 1011
Bamya yaprakları, çiçeği tomurcukları ve genç meyvecikler
Ürün Bilgisi

Bilimsel sınıflandırma
Alem: Plantae (Bitkiler)
 
Bölüm: Magnoliophyta
(Kapalı tohumlular)
 
Sınıf: Magnoliopsida
(İki çenekliler)
 
Takım: Malvales
 
Familya: Malvaceae
(Ebegümecigiller)
 
Cins: Abelmoschus
 
Tür: A. esculentus
 
 
Binominal adı
Abelmoschus esculentus
(L.) Moench.
Bamya (Abelmoschus esculentus), ebegümecigiller (Malvaceae) familyasından ılık iklimlerde yetişen bir yıllık bitki türü.


 Morfolojik özellikleri
Sapı, ılık iklimlerde 70-90 cm., sıcak iklimlerde 1-2 metredir. Yaprakları el ayası şeklinde, kökleri oldukça derinde, meyvesi ince uzun piramit şeklinde tohumları yuvarlak, oval ve yeşil renktedir.


 Ekolojik özellikleri
Kuraklığa uzun süre dayanabilen bamya bitkisi, dondan kötü bir şekilde etkilenir.


 Biyokimyasal özellikleri
Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayarak sindirim sistemine yardımcı olur. Lif oranı yüksek bir besin olan bamya, idrar söktürücüdür ve kabızlığı gidermekte faydalıdır. Mineraller açısından da zengin bir sebze olan bamya, halsizliğe iyi gelir. Çiçekleri ezilip kaynatılarak suyu içilirse göğsü rahatlatır ve yumuşatır. [kaynak belirtilmeli]


 Tüketimi
Bamya, yaş ve kuru olarak tüketilebilir. Tazeyken toplanmalı ve tüketilmelidir, çünkü olgunlaştıkça kartlaşır. Bamyanın kurutulması, çiçek açar açmaz toplanıp ipe dizilerek güneş altında bekletilmesi ile olur. Bamya, çok değişik mutfaklarda kendine yer bulur. Bunlar arasında Akdeniz ülkeleri, Hindistan, Japonya ve Amerika'nın güney eyaletleri sayılabilir. Bamyanın yapılış şekli de ülkeden ülkeye değişir. Türkiye'de ve genel olarak Akdeniz ülkelerinde sebze yemeği olarak ya da etli tüketilen bamya, Türkiye'de çok tercih edilmese de kızartılarak da tüketilmektedir.

 

http://www.haskaradag.com.tr