HASKARADAĞ TARIM ÜRÜNLERİ PAZARLAMA TİC. LTD.ŞTİ.YAŞ SEBZE ve MEYVE KOMİSYONCULUĞU
HASKARADAĞ TARIM ÜRÜNLERİ PAZARLAMA TİC. LTD.ŞTİ.YAŞ SEBZE ve MEYVE KOMİSYONCULUĞU

 

 
8 SEBZELER
8 MEYVELER
8 YEŞİLİKLER

 

 

 

Tekil 62
Dün 37
En Fazla 485
Toplam 403271
Ortalama 69
ÜRÜN DETAY
Havuç
    Ürün Kodu : 1016
Toprak İsteği: Hafif bünyeli topraklarda daha başarılı sonuç alınmaktadır. Derin bünyeli, serin, besin maddelerince zengin, iyi işlenmiş toprak ister. Asitli topraklardan hoşlanmaz. pH 6-6,5 arasında olmalıdır. Taze olarak değerlendirilecek olan sofralık havuç üretimi ve erkenci havuç üretimi için hafif karakterli topraklar tercih edilmelidir.
Bu ürün 4180 defa incelenmiştir...
 
Ürün Bilgisi

Toprak Hazırlığı ve Ekim: Ağır , nematod ve tel kurdu ile bulaşık topraklardan kaçınılmalıdır. Seçilecek toprak, yabancı otlardan ari olması gerekir. Havuç tohumlarının küçük olması ve geç çimlenme gibi özellikleri nedeniyle, toprağın işlenmesi sonucunda iyice inceltilmesi gerekir. Sürümden önce yanmış çiftlik gübresi toprak yüzeyine serpilmelidir.

Ekim, dikkatli şekilde inceltilerek hazırlanan toprağa mibzerle yapılmalıdır. Mibzer bulunmadığı hallerde veya küçük alanlarda çalışılıyorsa ekim serpme olarak uygulanır. Ekim derinliği 2,5-3 cm olmalı ,bir dekar alana 600-800 gr tohum atılmalıdır. Mibzerle ekimde sıra arası 25-45 cm sıra üzeri 5-12 cm arasında değişir.

Havuç tohumu toprak içinde zarar görmeden uzun süre kalabilir ve 10 ºC’nin üzerindeki sıcaklıklarda çimlenir. Uzun çimlenme süresi içinde yoğun yabancı ot gelişmesi de olur. Yabancı ot çimlenme ve gelişmesinin önüne geçmek için ekim sonrasında, çimlenme öncesi yabancı ot ilacı kullanmak başarıyı artırır.



Bakım İşleri: Çimlenme tamamlandıktan ve bitkiler 2-3 yapraklı olduktan sonra sıra üzerinde seyreltme yapılır.

Çeşit özelliğine bağlı olarak sıra üzeri mesafeleri ayarlanır. Ancak bu seyreltme döneminde, arazide alıkonulacak bitkilerin köklerinin zarar görmemesine özen gösterilmelidir. Havuç ekiminden sonra meydana gelebilecek kaymak bağlama çimlenmeyi kötü yönde etkiler.

Seyreltme işçiliği önemli bir maliyet yükler. Bunun önlenmesi için ekimin mibzerle, seyreltme sıklığında ve çimlenme gücü yüksek tohumla yapılması gerekir. Seyreltme işleminden sonraki bakım işleri, kaba otların elle alınması, düzenli sulama ve mücadele işlerinden oluşur.



Gübreleme: Havuç yetiştiriciliğinde azot ve potasyum, verim ve kaliteyi önemli ölçüde etkiler. Bitkiler nitrat formunda azotu tercih ederler. Potasyum ise şeker miktarını artırır. Havuç özellikle çimlenme ve gençlik döneminde tuza karşı son derece hassastır. Ekimle birlikte gübre verme bu nedenle yanlış olur.

Dekara 20-25 kg/da TSP veya DAP ve 25-30 kg/da potasyum sülfat ekimden en az 1 ay önce toprağın 10-15 cm derinliğine karıştırılmalıdır. Azot olarak 25-30 kg/da %33 A.Nitrat kullanılır, tamamı çıkıştan sonra 4-5 partiye bölünerek verilir.



Sulama: Düzenli sulama havuçta kök gelişiminde çok önemlidir. İlk dönemdeki susuzluk havuç boyunun kısa kalmasına, ileri dönemdeki susuzluk havucun yeterli ölçüde kalınlaşmamasına ve ayrıca düzensiz sulama ise havucun çatlayarak pazarlanamaz hale gelmesine neden olur.







Mücadele: Şartlara göre koruyucu olarak manepli ve mankozebli ilaçlar kullanılmalıdır. Emici zararlılara karşı, DDVP veya endosülfanlı ilaçlardan herhangi birisi 100 gr suya 200 gr hesabıyla uygulanır. Toprak altı zararlılarına karşı ilaçlı yem hazırlanarak sudan sonra serpilmelidir.

Havuçlarda zarar yapan hastalıklar, botrytis, rhizoctonia ve havuç mildiyösü olarak verebiliriz. Önemli zararlıları ise; havuç sineği, nematodlar ve köstebeklerdir.

Havuç yetiştiriciliğinde münavebe büyük önem taşır.

Dekara 4-5 ton verim alınabilir

Bu Kategorideki Diğer Ürünler
Yaprak
Ürün Kodu : 1032
Enginar
Ürün Kodu : 1031
Bezelye
Ürün Kodu : 1030
Kuru Soğan
Ürün Kodu : 1029
Patates
Ürün Kodu : 1028
Turp
Ürün Kodu : 1027
Pazı
Ürün Kodu : 1026
Kereviz
Ürün Kodu : 1023
Beyaz Lahana
Ürün Kodu : 1022
Kırmızı Lahana
Ürün Kodu : 1021
Sarımsak
Ürün Kodu : 1020
Karnıbahar
Ürün Kodu : 1019
Taze Soğan
Ürün Kodu : 1018
Havuç
Ürün Kodu : 1016
Ispanak
Ürün Kodu : 1015
Mantar
Ürün Kodu : 1014
Barbunya
Ürün Kodu : 1013
Kabak
Ürün Kodu : 1012
Bamya
Ürün Kodu : 1011
Bakla
Ürün Kodu : 1010
Pırasa
Ürün Kodu : 1009
Fasülye
Ürün Kodu : 1008
Patlıcan
Ürün Kodu : 1007
Kırmızı Biber
Ürün Kodu : 1006
Çarliston Biber
Ürün Kodu : 1005
Dolma Biber
Ürün Kodu : 1004
Sivri Biber
Ürün Kodu : 1003
Salatalık
Ürün Kodu : 1002
Domates
Ürün Kodu : 1001
Untitled Document
Copright © 2008 HASKARADAĞ Tarım ürünler LTD. ŞTi. Tüm Hakları Saklıdır.