HASKARADAĞ TARIM ÜRÜNLERİ PAZARLAMA TİC. LTD.ŞTİ.YAŞ SEBZE ve MEYVE KOMİSYONCULUĞU
HASKARADAĞ TARIM ÜRÜNLERİ PAZARLAMA TİC. LTD.ŞTİ.YAŞ SEBZE ve MEYVE KOMİSYONCULUĞU

 

 
8 SEBZELER
8 MEYVELER
8 YEŞİLİKLER

 

 

 

Tekil 18
Dün 46
En Fazla 440
Toplam 304080
Ortalama 70
ÜRÜN DETAY
Bamya
    Ürün Kodu : 1011
Bamya yaprakları, çiçeği tomurcukları ve genç meyvecikler
Bu ürün 3554 defa incelenmiştir...
 
Ürün Bilgisi

Bilimsel sınıflandırma
Alem: Plantae (Bitkiler)
 
Bölüm: Magnoliophyta
(Kapalı tohumlular)
 
Sınıf: Magnoliopsida
(İki çenekliler)
 
Takım: Malvales
 
Familya: Malvaceae
(Ebegümecigiller)
 
Cins: Abelmoschus
 
Tür: A. esculentus
 
 
Binominal adı
Abelmoschus esculentus
(L.) Moench.
Bamya (Abelmoschus esculentus), ebegümecigiller (Malvaceae) familyasından ılık iklimlerde yetişen bir yıllık bitki türü.


 Morfolojik özellikleri
Sapı, ılık iklimlerde 70-90 cm., sıcak iklimlerde 1-2 metredir. Yaprakları el ayası şeklinde, kökleri oldukça derinde, meyvesi ince uzun piramit şeklinde tohumları yuvarlak, oval ve yeşil renktedir.


 Ekolojik özellikleri
Kuraklığa uzun süre dayanabilen bamya bitkisi, dondan kötü bir şekilde etkilenir.


 Biyokimyasal özellikleri
Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayarak sindirim sistemine yardımcı olur. Lif oranı yüksek bir besin olan bamya, idrar söktürücüdür ve kabızlığı gidermekte faydalıdır. Mineraller açısından da zengin bir sebze olan bamya, halsizliğe iyi gelir. Çiçekleri ezilip kaynatılarak suyu içilirse göğsü rahatlatır ve yumuşatır. [kaynak belirtilmeli]


 Tüketimi
Bamya, yaş ve kuru olarak tüketilebilir. Tazeyken toplanmalı ve tüketilmelidir, çünkü olgunlaştıkça kartlaşır. Bamyanın kurutulması, çiçek açar açmaz toplanıp ipe dizilerek güneş altında bekletilmesi ile olur. Bamya, çok değişik mutfaklarda kendine yer bulur. Bunlar arasında Akdeniz ülkeleri, Hindistan, Japonya ve Amerika'nın güney eyaletleri sayılabilir. Bamyanın yapılış şekli de ülkeden ülkeye değişir. Türkiye'de ve genel olarak Akdeniz ülkelerinde sebze yemeği olarak ya da etli tüketilen bamya, Türkiye'de çok tercih edilmese de kızartılarak da tüketilmektedir.

 

Bu Kategorideki Diğer Ürünler
Yaprak
Ürün Kodu : 1032
Enginar
Ürün Kodu : 1031
Bezelye
Ürün Kodu : 1030
Kuru Soğan
Ürün Kodu : 1029
Patates
Ürün Kodu : 1028
Turp
Ürün Kodu : 1027
Pazı
Ürün Kodu : 1026
Kereviz
Ürün Kodu : 1023
Beyaz Lahana
Ürün Kodu : 1022
Kırmızı Lahana
Ürün Kodu : 1021
Sarımsak
Ürün Kodu : 1020
Karnıbahar
Ürün Kodu : 1019
Taze Soğan
Ürün Kodu : 1018
Havuç
Ürün Kodu : 1016
Ispanak
Ürün Kodu : 1015
Mantar
Ürün Kodu : 1014
Barbunya
Ürün Kodu : 1013
Kabak
Ürün Kodu : 1012
Bamya
Ürün Kodu : 1011
Bakla
Ürün Kodu : 1010
Pırasa
Ürün Kodu : 1009
Fasülye
Ürün Kodu : 1008
Patlıcan
Ürün Kodu : 1007
Kırmızı Biber
Ürün Kodu : 1006
Çarliston Biber
Ürün Kodu : 1005
Dolma Biber
Ürün Kodu : 1004
Sivri Biber
Ürün Kodu : 1003
Salatalık
Ürün Kodu : 1002
Domates
Ürün Kodu : 1001
Untitled Document
Copright © 2008 HASKARADAĞ Tarım ürünler LTD. ŞTi. Tüm Hakları Saklıdır.