 |
Yaprak |
Yaprak, bitkilerde fotosentez, transprasyon ve solunumun gerçekleştiği temel organlardır. Gövde ve yan dalların üzerindeki boğumlardan çıkan ve büyümesi sınırlı olan yapılardır. |
YTL |
|
 |
Enginar |
Enginar (Cynara scolymus), Papatyagiller familyasından mavi-mor renkli çiçekler açan, 50-150 cm boyunda çok senelik otsu bir bitki. Güney Avrupa ve Akdeniz çevresinde yetişir.
|
YTL |
|
 |
Bezelye |
Baklagillerdedan beri bilinen bu bitkinin taze ,yeşil kabuğu ile taneleri, ya da yalnız taneleri yenir. Çoklukla ilkbaharda turfanda bir sebze olarak piyasaya çıkarılan bezelyenin çeşitli türleri vard |
YTL |
|
 |
Kuru Soğan |
Soğan Alliaceae familyasındaki Allium cinsine dahil tüm bitkilerin genel adıdır. |
YTL |
|
 |
Patates |
Patates (Solanum tuberosum), patlıcangiller (Solanaceae) familyasından yumruları yenen otsu bitki türü. Boyu 60-80 cm’ye varan, beyazımsı-pembemsi çiçekler açan, yumruları hariç zehirli otsu bir |
YTL |
|
 |
Turp |
Turp (Raphanus sativus), Brassicaceae (turpgillerden), yaprakları tüylü, çiçekleri beyaz, sarı, mor renkli bir bitki . |
YTL |
|
 |
Pazı |
Pazı (Beta vulgaris var. cicla), Ispanakgillerden, yaprakları büyük olan bir sebze bitkisidir. |
YTL |
|
 |
Kereviz |
Çiçekleri krem rengine çalan beyaz renkte, 2-3 mm. çapındadır. |
YTL |
|
 |
Beyaz Lahana |
Beyaz lahana (Brassica oleracea var. capitata f. alba) Brassicaceae (turpgillerden), geniş ve kalınca kat kat yaprakları olan, güz ve kış sebzesi olarak yetiştirilen ve yaprakları açık yeşil/beyaz ola |
YTL |
|
 |
Kırmızı Lahana |
Kırmızı lahana (Brassica oleracea var. capitata f. rubra) Brassicaceae (turpgillerden), geniş ve kalınca kat kat yaprakları olan, güz sebzesi olarak yetiştirilen ve yağrakları koyu kırmızı/bordo olan |
YTL |
|
 |
Sarımsak |
Sarımsak (Allium sativum), Alliaceae (zambakgiller) familyasına dahli, Allium cinsinden bir soğanlı bitki türüdür. 25-100 cm yüksekliğe kadar boy atar. Yapraklarında, saplarında ve toprak altındaki so |
YTL |
|
 |
Karnıbahar |
Karnabahar (Brassica oleracea), Brassicaceae (turpgillerden), çiçekleri etli ve tanecikli bir görünüşte olan, yaprakları lahana yaprağına benzeyen, sebze olarak kullanılan bir bitki.
|
YTL |
|
 |
Taze Soğan |
Soğan Alliaceae familyasındaki Allium cinsine dahil tüm bitkilerin genel adıdır. |
YTL |
|
 |
Havuç |
Toprak İsteği: Hafif bünyeli topraklarda daha başarılı sonuç alınmaktadır. Derin bünyeli, serin, besin maddelerince zengin, iyi işlenmiş toprak ister. Asitli topraklardan hoşlanmaz. pH 6-6,5 arasında |
YTL |
|
 |
Ispanak |
Ispanak (Spinacia oleracea), Amaranthaceae familyasından çiçekli bir bitki. |
YTL |
|
 |
Mantar |
Mantarlar (Fungi), çok hücreli[1] ve tek hücreli[2] olabilen ökaryotik[3] canlıları kapsayan bir canlılar alemi ve şapkalı mantarların tümüne halk arasında verilen genel addır.
Halk arasında küf, p |
YTL |
|
 |
Barbunya |
Barbunya fasulye, baklagiller familyasından otsu bir bitki türüdür. |
YTL |
|
 |
Kabak |
Kabak çekirdeğinin iç kısmında rezin, sabit yağ (% 45-50), steroller ve etkili madde olarak kukurbitin isimli bir amino asit bulunmaktadır. Bu bileşiğin miktarı, türe ve varyeteye bağlı olarak,% 0.5-2 |
YTL |
|
 |
Bamya |
Bamya yaprakları, çiçeği tomurcukları ve genç meyvecikler |
YTL |
|
 |
Bakla |
Bakla, baklagillerden, kazık köklü, yıllık bir bitkidir.
Kökleri 110 cm. kadar derinliğe iner. Yan kökleri kuvvetli bir şekilde etrafa yayılır ve üzerlerinde yumrular meydana gelir. Tüysüz olan sap |
YTL |
|
 |
Pırasa |
Pırasa, yılın her mevsiminde yetişen veya iki senede bir yetişen ve genellikle yaprakları için yetiştirilen bir bitkidir. Bazı ülkelerde, tipik olarak salata, hamburger, "taco" ve daha birçok yiyecekt |
YTL |
|
 |
Fasülye |
Fasulyenin anavatanı Güney Amerika’dır. 16. yüzyılda Avrupa’ya geldiği, Anadolu’ya ise 250 yıl önce geldiği bildirilmektedir.
Taze, kuru, konserve, dondurulmuş gıda şeklinde tüket |
YTL |
|
 |
Patlıcan |
Patlıcan ılık iklimlerde senelik, tropik iklimlerde ufak bir ağaç şeklinde büyüyen bir çok senelik bir kültür bitkisidir.
Yöremizde çok tüketilen patlıcanın önemli bir yeri vardır. Yemeklik değeri |
YTL |
|
 |
Kırmızı Biber |
Biber (Capsicum), patlıcangiller (Solanaceae) familyasından Capsicum cinsini oluşturan, ülkemizde bol yetişen, aynı adla anılıp tazeyken yeşil ve çoğu zaman acı meyveleri olan bitki türlerine verilen |
YTL |
|
 |
Çarliston Biber |
Biber tarımı yapılan alanlarda son yıllarda görülen “phytophtotra capcici” mantarına karşı önlem olarak her yıl aynı alana biber dikilmelidir. Biber ekim nöbetine girebilecek bitkiler pamu |
YTL |
|
 |
Dolma Biber |
Biber (Capsicum), patlıcangiller (Solanaceae) familyasından Capsicum cinsini oluşturan, ülkemizde bol yetişen, aynı adla anılıp tazeyken yeşil ve çoğu zaman acı meyveleri olan bitki türlerine verilen |
YTL |
|
 |
Sivri Biber |
Biber önemli sebzelerden biri olup, taze ve salça halinde yemeklere renk verir. Ayrıca salata, turşu ve toz halinde bol miktarda değerlendirilir. Yeşil biber denilince, C vitamini akla gelir; içeriğin |
YTL |
|
 |
Salatalık |
Hıyar Kabakgiller familyasından olup bir senelik ve sarılıcı karakterde bir kültür sebzesidir. Toprak nemini çok sevdiğinden kökleri oldukça yüzeysel ve çoğunlukla ilk 20-25 cm derinlikte gelişir. Ser |
YTL |
|
 |
Domates |
Domates Peru civarında çıkarak muhtelif memleketlerde ve yaklaşık 1900 yıllarında Adana’da yetiştirilmeye başlanmıştır.
Ucuz ve bol vitamin kaynağı olan domates besleyici ve lezzetli özelliği |
YTL |
|