HASKARADAĞ TARIM ÜRÜNLERİ PAZARLAMA TİC. LTD.ŞTİ.YAŞ SEBZE ve MEYVE KOMİSYONCULUĞU
HASKARADAĞ TARIM ÜRÜNLERİ PAZARLAMA TİC. LTD.ŞTİ.YAŞ SEBZE ve MEYVE KOMİSYONCULUĞU

 

 
8 SEBZELER
8 MEYVELER
8 YEŞİLİKLER

 

 

 

Tekil 55
Dün 92
En Fazla 485
Toplam 355494
Ortalama 72
ÜRÜN DETAY
Erik
    Ürün Kodu : 1051
Erik, gülgiller (Rosaceae) familyasından Prunus cinsinden meyvesi yenen bazı ağaç türlerinin ortak adı. Türkiye'de Doğu Anadolu'nun yüksek yayla mıntıkası ile, Güneydoğu Anadolu'nun kurak ve çok sıcak bir kısım yerleri hariç, memleketin her tarafından yetişir. Erkenci dönem can eriğini (P. cerasifera), yaz ortalarında olgunlaşan Japon ya da İtalya eriği (P. salicina) takip eder. Ağustosta olgunlaşmaya başlayan Avrupa eriği (P. domestica) ise ekim ayına kadar yenebilir. Farklı dönemlerde olgunlaşan eriğin, farklı biçim ve büyüklükteki meyvelerinin ince kabuğu, türlere göre yeşil, sarı, kırmızı ve mor renklerdedir. Ülkemizdeki en tanınmış erik çeşitleri can eriği, papaz eriği, mürdüm eriği ve tatlı üryani eriğidir.
Bu ürün 4201 defa incelenmiştir...
 
Ürün Bilgisi

Anavatanı Anadolu olan erikler, dünyanın değişik iklim bölgelerine göçler ve harpler sebebiyle adapte olmuşlardır.Kafkasya ve Hazar Deniz'i çevresinden dünyaya yayıldığı sanılmaktadır. 'Prunus institia' adlı bir diğer erik türünün anavatanı ise Şam bölgesidir.Bütün dünyadaki erik çeşitlerinin sayısı, iki binden fazladır. Memleketimizde yetiştirilen çeşitlerin sayısı da iki yüzün üstündedir. Erikler olgunluk zamanlarına, kullanma şekillerine göre çeşitlere ayrılır. Türkiye Milli Bağ-Bahçe Komitesinin memleketimizde yetiştirilmesini tavsiye ettiği çeşitler; Can, Santa Roja, Red Kennen, Climax, Formasa, Reine Claude Violette, Reine Claude Verte, President, Giant, Red Heart, Stanley, Köstendil, Karagöynük, Üryani, D'Agant'tır.

Erik ağaçları tür ve çeşitlerine göre iri boylu ağaçları teşkil ettikleri gibi, küçük boylu ağaçlar veya çalı şeklinde olanları da vardır.

Sert çekirdekli bir meyve ağacı olan eriğin iç kısmının sertleşmesiyle sert çekirdek kabuğu meydana gelir. Yenilen kısmı etli ve suludur. Meyveleri şekil, renk ve tat bakımından çok farklıdır. Tohumları (çekirdekleri) acıdır.

Erik çeşitleri, tohum teşekkülü bakımından kendine verimli, kendine kısmen verimli ve kendine kısır olarak üç grup altında toplanır. Kendine kısmen verimli çeşitlerden de iyi ürün alınabilmesi için, tohum teşekkülü çeşitlerine ihtiyaç vardır.

Erik ağacı çeşitli toprak tipinde yetişmekle beraber en iyi olarak besin maddelerince zengin, humuslu, sıcak, yeteri kadar nemli, orta derin ve derin topraklarda iyi yetişir. Kültür erik çeşitleri çelik ve aşıyla üretilir. Fidanlıklarda en çok durgun göz aşısı kullanılır. Kültür erik çeşitleri için muhtelif erik türleri, şeftali, kayısı ve badem anaç olarak kullanılabilir.

Meyvelerinde şekerler, pektin ve organik asitler vardır. Meyve olarak yenir. Kurutularak hoşaf ve çeşitli yörelerde değişik pestil yapımında kullanılır.

Erik bol miktarda B vitaminleri içermektedir, ayrıca potasyum ve magnezyum minerali açısından da zengin bir meyvedir. 100 gr taze erik; 66 kalori, 17.8 gr karbonhidrat, 299 mg potasyum, 17 mg fosfor, 2 mg sodyum, 18 mg potasyum, 0.5 mg demir, 0.4 mg lif içermektedir. Ayrıca A, B1, B2, B3, B6, C, E vitamininide içermektedir.

 

Bu Kategorideki Diğer Ürünler
Müşgüle Üzüm
Ürün Kodu : 1059
Şeftali
Ürün Kodu : 1058
İncir
Ürün Kodu : 1057
Vişne
Ürün Kodu : 1056
Kivi
Ürün Kodu : 1055
Kiraz
Ürün Kodu : 1054
Kayısı
Ürün Kodu : 1053
Ceviz
Ürün Kodu : 1052
Erik
Ürün Kodu : 1051
Malta Eriği
Ürün Kodu : 1050
Karpuz
Ürün Kodu : 1049
Kavun
Ürün Kodu : 1048
Nar
Ürün Kodu : 1047
Kestane
Ürün Kodu : 1046
Çilek
Ürün Kodu : 1045
Siyah Üzüm
Ürün Kodu : 1044
Çekirdeksiz Üzüm
Ürün Kodu : 1043
Ayva
Ürün Kodu : 1042
Limon
Ürün Kodu : 1041
Greyfurt
Ürün Kodu : 1040
İthal Muz
Ürün Kodu : 1039
Yerli Muz
Ürün Kodu : 1038
Elma (starking)
Ürün Kodu : 1037
Elma (Golden)
Ürün Kodu : 1036
Armut
Ürün Kodu : 1035
Mandalina
Ürün Kodu : 1034
Portakal
Ürün Kodu : 1033
Untitled Document
Copright © 2008 HASKARADAĞ Tarım ürünler LTD. ŞTi. Tüm Hakları Saklıdır.